Podarí sa vrátiť Chorvátsko do hry?

Českým kolegom sa podarilo udržať Chorvátsko v zelenej zóne, vrátime ho do hry aj my? Tu sú argumenty, prečo vrátiť Chorvátsko k zeleným krajinám ( alebo aspoň jeho väčšiu časť).

1/ predpokladá sa, že počet novoinfikovaných dosiahol PEAK a postupne klesá. Nárast vznikol v dôsledku cirkevného sviatku ( 15. 8.) a činnosti nočných klubov a diskoték, ktorých činnosť je zákonom a sezónnosťou už obmedzená. Aktuálna situácia TU: www.koronavirus.hr
2/ aká je štruktúra turistov, ktorí navštevujú Chorvátsko v tomto období, a teda aké je riziko šírenia a importu nákazy?


S koncom prázdnin končí boom hromadných dovolenkárov, párty a hromadných podujatí (Zrče na Pagu). Začína obdobie výrazne individuálnych dovoleniek – klientov športovcov, jachtárov, individuálnych pobytov na súkromí, relaxačné pobyty s cvičením... Jedná sa teda o veľmi nízko rizikové skupiny cestovateľov.
Jar a obzvlášť jeseň je najvýznamnejšia sezóna pre jachting, ktorý je na Slovensku veľmi populárnym odvetvím cestovného ruchu. 
Aký je potenciál slovenských turistov (z pohľadu ušlých príjmov subjektov cestovného ruchu – celkový a ktorí by realizovali pobyty cez chartové a cestovné kancelárie? Jadran počas jesene ( 1.9.- 15.09) navštívi štandardne podľa štatistík 8000 – 12000 turistov, z ktorých cca 60% sú klienti cestovných kancelárií, ktoré platia dane na SK. Každý týždeň zrealizovaných pobytov je významná pomoc v zmysle príjmov subjektov cestovného ruchu po veľmi kritickej sezóne bez príjmov.
3/ Z geografického hľadiska, najväčší počet ochorení sa vyskytol v 2 oblastiach – SPLIT (dozvuky leta a koncentrácie mladých)  a ZAGREB (rovnako ako vo všetkých veľkých mestách).
4/ Česká republika po zvážení pomeru hospodárskych strát pre krízou silne postihnuté cestovné kancelárie a reálneho rizika importu nákazy ponechala Chorvátsko v zelenej zóne.
Jedno z riešení, ktoré navrhujeme: Ak by sa ani napriek uvedeným argumentom nepodarilo presadiť plošné otvorenie Chorvátska, umožnime férové a flexibilné + málo rizikové otvorenie oblastí, kde je počet infikovaných nízky. (Ponechať v karanténe iba Splitskú župu a ZAGREB). Toto korektné riešene prijali Nemci a Chorváti sa veľmi aktívne v bilaterálnych rozhovoroch na úrovni MZV snažia presadiť ho aj do iných krajín.
Ako kontrolovať prichádzajúcich z tejto oblasti ? (prediskutované riešenie s HTZ) – každý dovolenkár dostáva po ukončení dovolenky voucher z elektronického systému registrácie pobytovej taxy, kde je napísaná aj oblasť a dátum pobytu. Ak dovolenkár prichádza z tejto oblasti, prihlási sa do karantény tak ako po príchode z rizikovej krajiny.

 Pod vplyvom negatívnej kampane v súvislosti s cestovaním do zahraničia vycestoval tento rok do Chorvátska omnoho nižší počet SK turistov oproti CZ turistom než tomu býva po iné roky.

Ku dňu 28.08.2020 v CRO bolo českých turistov : 38 000 / slovenských turistov iba 13 500

Od začiatku roka do konca augusta spolu navštívilo Chorvátsko 450 000 Čechov/ 152 000 Slovákov. Ďalší dôkaz ako negatívna medializácia cestovania (na rozdiel od Čiech) pripravila cestovné kancelárie o príjmy v sezóne.

Za údaje ďakujeme HTZ centrále pre CZ a SK. Údaje boli odoslané ako podklad na rokovanie Krízového štábu dňa 10. 9.

spracovala: Zuzana Ballaschová

Pridaj komentár