TALIANSKO – situácia, podmienky vstupu a trendy v cestovaní po Taliansku

Píše Jana Palenčárová, destinačný konzultant SFCR na oblasť Talianska.

TREND.  Za posledných tridsať dní hľadalo lety do Talianska 5,6 milióna ľudí, čo je o 641,9 tisíca viac ako v predchádzajúcom mesiaci. V porovnaní s januárom 2021 sa vyhľadávanie zvýšilo o 13 %. Cudzinci tvorili 73 %, Taliani 27 %. Zväčša šlo o lety na jún a júl (väčšinu tvorili anglicky hovoriaci klienti); domáci hľadali lety najviac na august, zatiaľ čo Nemci a Španieli hľadali viac mimosezónne termíny. 

CIEĽOVÉ MIESTA. Lombardia a Lazio boli najvyhľadávanejšími regiónmi.  

V posledných troch týždňoch sa záujem cestujúcich zvýšil najmä o južné regióny a ostrovy: Sicília (pravidelne prvý región), Sardínia (zaznamenala silný nárast), Puglia (obľúbený región Talianov a Američanov), Calabria a Campania. Predpokladá sa, že tento trend sa bude už len zvyšovať.

TALIANSKE LETO. Taliansko je piatou najvyhľadávanejšou krajinou na svete. Napriek veľkému záujmu o Taliansko je plánovanie cesty v súčasnosti stále brzdené mnohými faktormi, a tak je atmosféra dôvery voči letným mesiacom nízka. Balansujúca zdravotná situácia nám stále neumožňuje predpovedať, aký bude cestovný ruch v teplých mesiacoch. 

Taliansko plánuje otvoriť letnú sezónu (symbolicky) 2. 6. 2021 (Festa della Repubblica), na čo sa mnohí tešíme, ale… na rozdiel od iných krajín, sa ešte nevyjadrilo k prijatiu zahraničných turistov (zatiaľ nie sú definované podmienky vstupu).

****************************

VSTUP DO KRAJINY. Pri vstupe do Talianska sa cestujúci z krajín kategórie štátov C, kde patrí aj Slovensko, musí preukázať negatívnym antigénovým (vykonaný výterom) alebo PCR testom nie starším ako 48 hodín od odberu. Pokiaľ sa nepreukážete negatívnym testom, platí povinná 14-dňová karanténa. Výnimku z preukázania testu majú deti do dvoch rokov.

Sprísnené opatrenia platné do 30. apríla

Cestujúci, ktorí v posledných 14 dňoch absolvovali pobyt alebo tranzit v krajinách uvedených v kategórii C, sú povinní preukázať sa negatívnym antigénovým alebo PCR testom nie starším ako 48 hodín od odberu, následne je povinná 5 dňová karanténa. Po absolvovaní karantény sa musia opäť podrobiť antigénovému alebo PCR testu. Od 7. do 30. apríla 2021 ostanú talianske regióny rozdelené len na oranžovú a červenú zónu.

Od pondelka (12.4.) Campania, Valle D’Aosta a Puglia zostávajú červené. Pribúda Sardínia.

Pomarančové sú: Calabria, Piemonte, Lombardia, Friuli Venezia Giulia, Emilia-Romagna a Toscana a všetky ostatné. 

Aj keď nie je vyslovene zakázané pricestovať do Talianska, do 30. apríla platí zákaz presunu medzi jednotlivými regiónmi a autonómnymi provinciami, pokiaľ nepreukážete nevyhnutné dôvody cesty (zdravotné dôvody, práca, urgentná záležitosť alebo návrat do miesta bydliska). Za porušenie zákazu hrozí pokuta vo výške 400-3000 eur. 

Regióny sú rozdelené semaforom podľa epidemiologickej situácie (v rámci regiónu môžu byť vytvorené mikrozóny s prísnejšími pravidlami).

Jana Palenčárová, AvAtour

Pridaj komentár